Hasznos tudnivalók a sminktetoválásról

Hasznos információk

sminktetoválásról

Kaphatok-e valamilyen betegséget vagy fertőzést a sminktetoválás során?

Abban az esetben, ha a szakember betart minden higiéniai szabályt, teljesen veszélytelen, nincs tartós egészségügyi kockázata. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy – mint ahogy minden természetes anyag esetén is létezik egyéni érzékenység – exra immunrekacióval válaszol a szervezet. Ezek közül a leggyakoribb a szájtetoválást követően a herpesz kialakulása, illetve nagyon ritkán felléphet hőemelkedés vagy a láz az eljárást követő néhány napban.

Mik ezek a higiéniai szabályok?

Minden eljárásnál új, steril tűt kell használni, amit a vendég szeme előtt bont ki a kozmetikus a darabonkénti, steril csomagolásból. Tűt eltenni, még ugyanannak a vendégnek sem szabad. Ne fogadjon el olyan ajánlatot, hogy hazaviheti a tűt, vagy látja, csak az Ön nevére teszem el a tűt stb. Mindezt szigorúan tilos, és egészségre veszélyes!

Győződjön meg róla, hogy a szakember steril festéket használ. Ön előtt, eredeti csomagolásból önti ki a festéket és még az Ön használt festékét sem teszi el a következő alkalomra csak Önnek. Gondoljon bele, hogy 1-2 hónap alatt a festékbe keveredett vér és testnedv bomlásnak indul, és nagyon csúnya fertőzés vagy betegség lehet a következménye.

Kozmetikusa használjon mindig gumikesztyűt attól a pillanattól, ahogy tűvel érinti a bőrét. Még a legjobb ismerősénél sem lehet benne biztos, hogy nem hordozója-e valamilyen vér útján fertőző betegségnek.

A sminktetoválás során minden olyan felületet, amit a kozmetikus megérinthet az eljárás közben (ágy, lámpa, készülék. ) le kell fóliázni egyszerhasználatos védőfóliával, amit rögtön a sminktetoválás után el kell távolítani.

Ha nem biztos benne, kérdezzen rá kozmetikusára, hogy fertőtlenítette-e a készüléket a legutóbbi használat után.

Okozhat allergiát vagy más betegséget a tetováló festék?

Még ma is vannak forgalomban olyan festékek, ami egészségre káros, rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Önnek joga van meggyőződni róla, hogy a kozmetikusa által használt festék bevizsgált-e, és rendelkezik-e a szükséges bizonyítvánnyal. A minősített festékek nem okoznak ilyen jellegű problémát. Ritka esetben előfordulhat egyéni érzékenység a sminktetováló festék valamelyik összetevőjével kapcsolatban. Ha felmerül ennek a gyanúja, kérhet előzőleg a szakembertől allergiapróbát. Az allergia próbát a fül mögött steril tűvel a kiválasztott festékkel kell elvégezni, és 24 óra múltán ellenőrizni a tesztelt területet. Amennyiben bepirosodik a bőr, nem javasolt az adott festékkel elvégezni a sminktetoválást. Ez esetben lehet próbálkozni más összetételű festékkel, amit szintén tesztelni kell használat előtt.

Meddig tart a sminktetoválás elkészítése?

Ellentétben azzal, amit a sminktetoválásról tartanak, és ahogyan sokan készítik, a legtöbb sminktetoválás az első tűszúrástól az utolsó tűszúrásig 30-50 perc alatt elkészíthető. Természetesen az előkészületekkel, a forma felrajzolásával együtt ennél több, kb. 2 -3 óra a teljes elkészítés ideje.

Hány alkalom szükséges?

A sminktetoválás általában két alkalomból áll. A második alkalom nem igazából javítása, inkább véglegesítése az első alkalomnak. Minden esetben kérdezzen rá a szakembertől, hogy a megállapodott ár hány alkalmat tartalmaz, így nem érheti Önt meglepetés.

Két kezelés között hány napnak, kell eltelnie?

Az első és második alkalom között legalább 1 hónap, de maximum 3 hónap telik el.

Mennyi az élettartama a sminktetoválásnak?

A sminktetoválás 2-3 évig tart, így a divat és az egyéni ízlés változásának megfelelően időről-időre változtatható. Ha Önnek teszik az elkészült sminktetoválása, akkor érdemes 1-2 éven belül átüttetni, amennyiben változtatni szeretne a formán, érdemes megvárni még elhalványodik, és új formát lehet rajzolni.

Kiválaszthatom a formát? Honnan fogom tudni, hogy milyen lesz a végeredmény?

Tetoválás előtt először megrajzoljuk az Ön arcához leginkább illő szemöldök-, szem vagy szájkontúr-formát, és ha Ön elégedett az eredménnyel, akkor jöhet a munka. A felrajzolást a tetoválás megkezdése előtt mindaddig lehet módosítani, még egy Önnek is tökéletesen tetsző forma kialakul.

Mindenkinek készíthető sminktetoválás?

Vannak kizáró okok – kontraindikációk – melyeket komolyan kell venni. Néhány esetben teljesen le kell mondani a sminktetoválásról, más esetekben pedig meg kell várni még a kizáró ok elmúlik.

Általánosan kizáró okok, amely miatt le kell mondani a sminktetoválásról:

A sminktetoválásnak van néhány kizáró tényezője, kérjük a kontraindikációkat feltétlenül nézze meg itt, és egyeztesse leendő modelljével.

Sminktetoválás tájékoztató (letölthető)
Kérdőív kozmetikai tetoválás előtt (letölthető)
Nyilatkozat sminktetoválás előtt (letölthető)

 • Allergia a sminktetováló festékkel szemben
 • Keloidos heg
 • Anyajegy, vagy folyadékkal telt hólyag
 • Bőrbetegség
 • HÍV, Hepatitis B.

Rövid távú kizáró okok, amikor várni kell a sminktetoválással:

 • Herpesz
 • Bármely betegség, legyengült immunrendszer
 • Terhesség
 • Szoptatás időszaka
 • Menstruáció
 • Bőrgyulladás, seb

Betegségek, amikor csak írásos szakorvosi engedély esetén végezhető el a sminktetoválás:

Extrém magas vérnyomás, cukorbetegség, vese v. májbetegség, bármely krónikus betegség.

Milyen területei vannak a sminktetoválásnak?

Sminktetoválással készíthető, szemöldök, szemkontúr, szemhéjsatírozások, szájkontúr és szájsatír, valamint kisebb motívumok testszerte, szépségpötty az arcon, illetve orvosi vagy plasztikai műtétek utáni bőrszín korrekció.

Kell-e valahogyan készülnöm a sminktetoválásra?

Néhány nappal a sminktetoválás előtt nem szabad gyantázni a szemöldök területén, amennyiben szemöldöktetoválásra készül.
Szemkontúr készítése előtt 2-3 nappal már nem szabad tartós szempillafestést készíteni, ezt még előtte meg kell tenni, ha szeretne.
Aznap nem célszerű kávét, illetve más koffein tartalmú italt fogyasztania.
Fájdalomcsillapító gyógyszer, nyugtató vagy alkohol fogyasztása aznap szigorúan tilos.

Mi a teendő sminktetoválás elkészítése után?

A sminktetoválást követően 2 hétig kerüljük a szoláriumot, napot, szaunát, közös fürdőket. Az elkészült sminktetoválást otthon utóápoló krémmel kell ápolni, mely megakadályozza a festék kilökődését a bőrből, és gyorsítja a sebgyógyulást. Tilos a var leszedése és kapargatása, meg kell várni még a képződött sebtető magától esik le, esetleg a már teljesen levált részeket le lehet vágni kisollóval.

Mikor alakul ki a végleges szín?

Fontos tudni, hogy közvetlenül a sminktetoválás után a szín jóval intenzívebb, mint a végeleges szín lesz. Szemöldök és szemhéj esetében kb. a festék 30 %-a, a száj esetében a bevitt festék átlagosan 50%-a kiesik. A végleges szín csak hetekkel a tetoválás után alakul ki.

A szemöldököt kiszedik a sminktetoválás előtt?

Nem, csak a megfelelő formára szedjük, így sokkal természetesebb eredményt érhetünk el.
Kérj időpontot még ma telefonon: +3630 2268 359 vagy emailben: hello@pmu.hu